Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] GIMP czy inny program.

Haritirox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Już od dwóch latach "siedzę" w gimp'ie. Jednak zastanawiam się nad zmianą programu, na taki, który oferuje więcej możliwości. Rozumiem, że w gimp'ie można też osiągnąć dużo, jednak słyszałem, że łatwiej jest np. Photoshop'em. Zmienić program, czy zostać przy gimp'ie. Jak zmienić to na jaki. I czy długo bym się przyzwyczajał do innego.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Gimp jest darmowym programem, co w samo sobie mówi "jestem mało funkcjonalny i zawieram tylko marna namiastkę oraz imitacje komercyjnych programów graficznych". Photoshop natomiast jest komercyjnym programem, co oznacza, że oferuje naprawdę masę, wręcz prawie nieograniczone możliwości. Nie mówiąc już o tym, że jest bezkonkurencyjnym gigantem jeśli chodzi o grafikę rastrową (czyli ten sam rodzaj grafiki, ktory oferuje GIMP)

Polecam przenieść się na PS i zostawić Gimp w spokoju bo do niczego nie dojdziesz. To, co zrobisz w Gimpie po 10 min, zrobisz w Photoshopie za pomocą jednego kliknięcia. To czego nie da się zrobić w Gimpie, zrobisz w Photoshopie przy użyciu np dwóch opcji.

Opublikowano

Ja Ci polecam PS czyt. Photo Shop, ponieważ jest to zaawansowany program, w którym zrobisz wiele. Ja akurat od razu się uczyłem w PS.
Aczkolwiek sygnety rysuję w Corel Draw, ponieważ nie jest mi potrzebny tak zaawansowany program do rysowania jak AI (Adobe Ilustrator).

Photoshop najlepszy, tylko że sporo kosztuje.­

PS na oficjalnej stronie jest darmowy na okres 30dni. Jest to wersja próbna nie różniąca się od kupnych.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Photoshop najlepszy, tylko że sporo kosztuje.­

Kosztuje sporo, ale jeśli ktoś naprawdę chce zostać grafikiem, to bez niego raczej daleko nie zajedzie.

Dodatkowo jeśli ktoś jest uczniem / studentem (w pełnym wymiarze czasu) otrzymuje zniżkę 80% na zakup jakiegokolwiek pakietu Adobe. Sam właśnie z tej zniżki mam zamiar skorzystać.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Napisz do czego chcesz używać danego programu.

Grafika wektorowa - Inkscape

Zdjęcia - Photoshop

Generalne zastosowanie - GIMP

Rysowanie za pomocą tabletu - PaintTool SAI, ArtRage

//Ah, miałem jeszcze jakieś cudo do pixel-artu ale nie pamiętam :(

Opublikowano

Napisz do czego chcesz używać danego programu.

Grafika wektorowa - Inkscape

Zdjęcia - Photoshop

Generalne zastosowanie - GIMP

Raczej nie jest to najlepszy zestaw.

Wektorowa - Corel / Illustrator

Zdjecia - Lightroom

Generalne (chyba raczej po prostu rastrowa) - Photoshop

Opublikowano

Raczej nie jest to najlepszy zestaw.

Wektorowa - Corel / Illustrator

Zdjecia - Lightroom

Generalne (chyba raczej po prostu rastrowa) - Photoshop

Ja podałem zestaw, który według mnie jest bardzo dobry i w dodatku nie zmusił mnie do jedzenia bułki z chlebem przez miesiąc. (ah, no tak, przecież można zpiracić)

Co do wektorowej i corela - tak, jest to znakomity wybór, ale Inkscape jest wystarczająco dobry, a i jeśli chodzi o bardziej profesjonalne zastosowania jak na przykład etykiety do produktów już wyrobiłem sobie w nim "skilla" :) Nie ma potrzeby przepłacać.

Opublikowano

A nie lepiej żebyś sam spróbował? Pobierz wersję testową, podziałaj przez miesiąc i zobacz w czym Ci idzie najlepiej. Według mnie przesiadka z GiMP'a do PS'a nie powinna być trudna (na odwrót owszem), tak więc na luzie możesz podejść do tematu przesiadki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...